Dečko koji obečava

subota, 14.06.2008.

The Dark Backward (1991)

(r: Adam Rifkin)

Image Hosted by ImageShack.us

Konačno sam ga ponovno pogledao!
Neki se sjećaju davne objave, ali za film ovakvog kalibra moram biti u "pravom" raspoloženju...

Rosarita: It's all over between the two of us. I can't love a man with three hands.

Hmm, sad ne znam odakle početi. Recimo..
The Dark Backward je priča o Marty Maltu koji očajnički želi postati stojeći komičar, ali problem je što su mu fore loše ili barem neshvaćene od publike. Ipak Marty ne odustaje, stalno smišlja nove materijale, a veliku podršku mu pruža najbolji prijatelj Gus koji se na njegovim nastupima "smije u sebi". Obojica rade u gradskoj čistoći skupljajući barem pola smeća sa ulica, ali dijele i snove o odlasku u Hollywood. Da li će im se snovi ostvariti kada Martyju na leđima izraste treća ruka?

E ovo ja zovem fenomenalnim umjetničkim filmom. Šteta što skoro nitko ne zna za njega.
Kroz ovu ludu i bizarnu priču punu u najmanju ruku čudnih i nadrealnih likova provlači se odlična kritika društva, a kraj otkriva što ljudi ustvari traže od stand up komedije.

Image Hosted by ImageShack.us

Glumačka ekipa je odlična, neke poznate glumce vjerovatno ćete jedva prepoznati, kao recimo Rob Lowa (kojeg se najbolje sjećam iz Zapadnog krila) u ulozi iritantnog zubatog lovca na talente, ili Claudiju Christian u ulozi Kitty tu je i legenda James Caan, u ulozi ludog doktora koji kao da je ispao iz Golog ručka, Lara Flynn Boyle (Happiness (1998), Twin Peaks i Pravda za sve) glumi znojnu (anoreksičnu ali jebozovnu) konobaricu, Gusa glumi razigrani Bill Paxton (A Simple Plan (1998)) a Judd Nelson (koji je kasnije između ostalog glumio i u Suddenly Susan!) jednostavno briljira kao Marty Malt.

Image Hosted by ImageShack.us

Inače kada sam rekao da je film bizaran nisam se šalio, neke fore su skoro pa japanske, naprimjer lizanje ženskog leša na gradskom smetlištu, orgije sa tri ekstremno debele žene, jedenje trule zelenkaste piletine, tu je i tetrapak pakiranje Pork Juicea u frižideru, jumbo plakat reklama za govedinu koja se tiska iz tube, a da, tu je i treća ruka na leđima glavnog lika koja ga ponekad, kada mu je teško, tješi tapšanjem po ramenu.

Sve u svemu, film koji bi svakako trebao pogledati svaki imalo ozbiljniji filmofil.

Ocjena: 9,5/10





BONUS:

Jedna Martyjeva fora:
dođe čovjek kod frizera, kaže:
- htio bi novu frizuru
frizer će na to:
- sjednite
čovjek sjedne i skine periku, frizer ga pogleda:
- pa čovječe kako da vas ošišam ta potpuno ste čelavi!
a čovjek će na to:
- dobro, onda mi samo porežite uši.



- 21:41 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker
eXTReMe Tracker