Dečko koji obečava

nedjelja, 20.01.2008.

Dust Devil: The Final Cut (1992)

(r: Richard Stanley)

Image Hosted by ImageShack.us
Kad smo već kod pustinje...

Dust Devil je južno-afrički film sa pričom temeljenoj na snu samog redatelja o biću iz pustinje koje može mijenjati oblike i hrani se ljudskim dušama. Većinom uzima oblik zgodnog kulera obučenog poput revolveraša iz špageti vesterna koji stopa uz pustu cestu krozu pustinju te tako pronalazi žrteve. Prvo ih slika, jer fotografija zarobi dušu fotografiranog, a onda se samo treba pozabaviti sa ljudskim tijelom. Tu se uplete i jedna odbjegla supruga, lokalni šaman i policajac sa mračnom prošlošću. Sasvim dovoljno.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Film je prvo izašao kao 120 minutna redateljska verzija koja se nije baš svidjela američkom distributeru Miramaxu, osnovanog od braće Weinstein, koji su znali ponekad "ubosti" pravu stvar (kao naprimjer Pulp Fiction ili Heavenly Creatures), ali i jebeno pogriješti kao u ovom slučaju kada su odlučili da iz filma izbace sve nadnaravno, te su tako napravili 86 minutnu verziju bez konzultacije niti odobrenja redatelja gotovo potpuno izbacivši glavnog lika, policajca kojeg glumi Zakes Mokae. Nekako su se uspjeli dogovoriti i redatelj je napravio 95 minutnu verziju, u međuvremenu Palace Pictures je bankrotirao i nije se činilo da će film ikada igrati u Velikoj Britaniji. Kasnije se pojavila još jedna verzija filma koja je igrala u Španjolskoj i Portugalu ali je sam redatelj nikada nije vidio! Godinu dana je Richard Stanley bjesomučno tražio negativ i konačno ga locirao u PolyGramu, otišao je do glavnih financijera filma Channel 4 i British Screen Finances koji su naravno htjeli vidjeti što se desilo sa njihovim ulaganjem, PoliGram je bio prisiljen predati negativ koji je potom redatelj sam editirao kako je želio financirajući sve svojim novcem.
Upravo tu verziju sam i ja pogledao. Podaci su preuzeti sa IMDb-a i samo su jedan od pokazatelja sa kakvim se sve pizdarijama redatelj, odnosno autori moraju boriti, čak i nakon završetka filma.

Image Hosted by ImageShack.us
Obratite pozornost na krov...

Dust Devil ne bi ni mogao zamisliti bez nadnaravnog dijela, jer to i drži cijeli film na okupu. Ovo je zanimljiva mješavina špageti vesterna u stilu Sergio Leonea, magije, miješanja sna i jave u stilu Lyncha, dok neke scene izgledaju kao da ih je snimio Werner Herzog.

Image Hosted by ImageShack.us

Zvuči nevjerovato, ali upravo sam to sve vidio u filmu. Fenomenalno korištenje prirodnih ljepota, pustinje Nambije izgledaju gotovo post apokaliptično. Tu je i odlična glazbena podloga, mješavina atmosferične glazbe i countryja, uz poneku temu koja opet podsjeća na Ennio Morriconeove klasike iz špageti vesterna. Odlična režija, sanjiva atmosfera, te fenomenalna fotografija, nešto malo krvavih scena, poneka erotska scena, dobri glumci...

Image Hosted by ImageShack.us

Od negativnih stvari, ali i to uvijetno rečeno su dijalozi koji su većinom debilni ali na onaj zabavni način, zato sam i napisao uvijetno. Opet ima par rečenica koje su zakon, kao npr: "prestani gledati svijet očima bijelog čovjeka, počni gledati kao čovjek", ili "šta misliš koliko ubojica godišnje završi kao žrtve udara groma ili automobilske nesreće? Jesi li razmišljao o tome? To bi bila zanimljiva statistika."

Image Hosted by ImageShack.us

Razgovor policajca i lokalnog vudu svećenika nakon što ga je policajac pitao zašto je ubojica uzeo prste žrtve:
Joe Niemand: There's a whole lot of power in fingers and knots and knuckles and such. If you want to win a war, you gotta have a whole fistful of knuckles!
Ben Mukurob: You smoke too much, Joe.


Uglavnom iznenađujuće dobar film, koji ide po svojim pravilima, ponekad se kosi sa logikom ili zdravim razumom, ali još od zadnjeg Lyncha nisam pogledao ovako dobar istinsko umjetnički film.

Ocjena: 8/10


Trivija:
Richard Stanley je redatelj i Hardwarea (1990), koji mi je ostao u dragom sjećanju iz djetinjstva, o robotu kojeg u pustinji pokupi skitnica skupljač smeća pa ga donese svojoj djevojci da ga iskoristi za skulpturu, ali na kraju on iskoristi nju... e, to bi trebao ponovno pogledati!

A 1996 je počeo režirati The Island of Dr. Moreau pa su ga otpustili i uzeli John Frankenheimera, baš me zanima kako bi film izgledao u originalnoj verziji.

I još!
Prvi film mu se zove Rites of Passage (1983), kao i jedan mod za Serious Sama!:-)


- 21:33 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker
eXTReMe Tracker