Dečko koji obečava

ponedjeljak, 25.08.2008.

The Last King of Scotland (2006)

(r: Kevin Macdonald)

Image Hosted by ImageShack.us
Ipak je trebao u Kanadu....

Film ima nevjerovatno vedru atmosferu gotovo do samog kraja, što je gotovo nevjerovatno zbog same teme filma. Ali zato i je tako dobar. Ovo je priča o usponu i vladavini jednog diktatora, ali filtrirana kroz oči poprilično naivnog Škota.

Image Hosted by ImageShack.us
Sve je super sve je za pet...

Forest Whitaker je odlično odglumio Amina, tipa koji je od potrčka u britanskoj vojsci postao jedan od najgorih vođa neke države. Za njegova režima ubijeno je preko 300.000 ljudi, njegovih političkih protivnika zajedno s njihovim porodicama, njemu bliskih suradnika za koje je on mislio da su izdajice i svih ostalih koje je on u svojoj manijakalnoj paranoji vidio kao potencijalu opasnost. Neke od "izdajica" ubio je na vrlo inventivne i okrutne načine, no gotovo ništa od toga nije prikazano u ovome filmu. I to mi je ok. Jer kako rekoh sve je viđeno očima mladog doktora medicine koji je iz Škotske odlučio doći u Ugandu da bi "nešto promjenio i doživio kakvu avanturu..".

Image Hosted by ImageShack.us

Film mi je odličan, ali opet, nekako je standardan povijesni film, nema tu previše iznenađenja.
Mada je scena vješanja na kuke napravljena jebeno i stvarno mi je bila teška za gledanje. Ipak kraj mi je nekako nerealan - sumljam da se tako zapravo desilo ali ok...

Image Hosted by ImageShack.us

Ocjena: 7/10




- 22:13 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker
eXTReMe Tracker